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油桐 Aleurites Fordii HEMSEL 果実の乾腐病(新称)について
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5713
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5713d14e1b92-bfad-4aae-8749-2611f8e7004d
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||
タイトル | 油桐 Aleurites Fordii HEMSEL 果実の乾腐病(新称)について | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||
その他のタイトル | A new dry-rot disease of fruit of Aleurites Fordii HEMSEL caused by Phomopsis sp. | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||
著者 |
安部, 卓爾
× 安部, 卓爾
× 葉, 貞聰
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||
内容記述 | 1) 1955年2月初旬に西京大学農学部構内に於てA. Fordii HEMSEL果実の乾腐を原因する珍しい病害を発見し, 引続き病原菌の分離純粋培養に成功した。爰にその病徴及び病原菌の形態について記載し, 併せて病原菌の生理学的性質, 病原性等に関する実験結果の大要を報告する。2) 本病々原菌の侵害を受けた果実は黒褐色に変り, その表面に黒色の小隆起点を密生するが, 外見上果皮に異常を認めない場合でも核仁が腐敗する場合が少くない。3) 本病々原菌の培地上に於ける菌糸発育に対する最適温度は28℃附近と看做され, その高温致死限界は46℃から51℃の間にあり, 10分間で死滅する。4) 柄子殻は培地上では適温附近で20∿25日間位で成熟し, 乳白色粘質の胞子塊を噴出する。紫外線照射はその形成を促進するが, 形成された柄子殻は無照射区よりも著しく小形となる。5) Aleurites Fordii HEMSEL果実に対する接種試験では, 菌糸, 胞子共に有傷, 無傷に関係なく発病したが, 苹果では有傷の場合のみが陽性であつた。又茄子果実に対しては有傷接種の場合でも陰性であつた。6) 本病は恐らく新病害と看做されるので, 油桐果実の乾腐病なる新称を提案したが, 未だ病原菌の完全時代が発見されないから, その学名は暫らく保留して仮りにPhomopsis sp.として置く。 | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||
内容記述 | 1) A new dry-rot disease of the fruit of Aleurites Fordii is caused by Phomopsis sp. 2) The relation of temperature to the growth of this causal fungus was tested in culture. The most vigorous growth of mycelium seemed to occur at temperature 28℃. From 28℃ downward the growth became gradually slower, but at temperature about 4℃ mycelial growth was observed. 3) The leathal temperature of mycelia of this fungus was also tested kept at 46℃∿51℃ for 10 minutes, their vitality was completely lost. 4) Pycnidial formation of this fungus in culture is completed in 20∿25 days, and milky white mass of conidia was oozed out from pycnidia. Moreover pycnidial formation of this fungus is accerelated by radiation of ultra-violet rays, but the size of pycnidia produced by radiation was especially smaller than that of non radiation. 5) In the present paper the morphological characters of the causal fuogus and also the results of the inoculation experiments are described. | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 8, p. 89-96, 発行日 1956-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |