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  1. 学術報告等CiNii掲載分
  2. 京都府立大学学術報告.人間環境学・農学
  3. 53

知恵の伝承料理にみる昆布豆とミネラル(人間環境学)

https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4236
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4236
8a6b16d3-6e6e-4e83-a60f-69e2aa7af25d
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000041189.pdf KJ00000041189.pdf (491.2 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-02-20
タイトル
タイトル 知恵の伝承料理にみる昆布豆とミネラル(人間環境学)
言語 ja
その他(別言語等)
その他のタイトル Relationship between "Konbumame" and mineral in transmission cooking (HUMAN ENVIRONMENT)
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 上田, 十基子

× 上田, 十基子

WEKO 6433

ja 上田, 十基子

ja-Kana ウエダ, トキコ

en Ueda, Tokiko


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南出, 隆久

× 南出, 隆久

WEKO 6434

ja 南出, 隆久

ja-Kana ミナミデ, タカヒサ

en Minamide, Takahisa


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大谷, 貴美子

× 大谷, 貴美子

WEKO 6435

ja 大谷, 貴美子

ja-Kana オオタニ, キミコ

en Ohtani, Kimiko


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抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 昆布のみ煮た場合, 昆布中のナトリウムとカリウムは時間経過に伴って減少した。豆のみ煮た場合, 大豆では90分, うずら豆, 金時豆では60分でカルシウムの含量の減少が見られた。豆の種類による昆布のミネラル含量への影響に顕著な差は見られなかったが, 昆布から溶出したミネラルは加熱に伴い軟化した豆に移行することがわかった。特に, ナトリウムで顕著であった。煮汁へのアミノ酸の溶出は, うずら豆, 金時豆に比べて大豆で抑えられた。昆布組織の硬さは, 加熱時間とともに表面も内部も軟化が進み, 特に大豆と一緒に煮ることで昆布内部の軟化が顕著であった。また, アルギン酸の溶出量は昆布内部の軟化が起こる時期に増加した。フィチン酸は昆布のカルシウムを溶出させ, サポニンは, 昆布の軟化を促進した。昆布の成分を有効に利用する場合, 豆の中でも大豆と一緒に煮ることでミネラル, アミノ酸, アルギン酸の可溶化と昆布組織の軟化をもたらすことを認めた。
言語 ja
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 This study was subjected to examine the physical and chemical changes of kelp and beans in "Konbumame" cooking. "Konbumame" cooking is one of the transmission cooking in Japan. The sodium and potassium contents of kelp were reduced during boiling and calcium content of cooked beans (soybean, uzuramame, kintokimame) was also decreased. Mineral of kelp shifted to soften beans and sodium contents were increased remarkably. Soybean restrained the elution of amino acids into soup less than the other beans. As cooking time passed, softening of surface and inner in kelp structure made progress strikingly with soybean. Alginic acid of kelp was solubulized when soften of inner structure of kelp was generated. From these results, it was found that soybean among beans was better treatment to bring about solublize of mineral, amino acids, and alginic acid and softening structure of kelp.
言語 en
書誌情報 京都府立大学学術報告. 人間環境学・農学
en : The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Human environment and agriculture

巻 53, p. 1-7, 発行日 2001-12-25
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11189254
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 13433954
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