@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00006358, author = {増尾, 慶裕 and Masuo, Yoshihiro and 伊達, 修一 and Date, Shuichi and 髙橋, 博紀 and Takahashi, Hiroki}, issue = {74}, journal = {京都府立大学学術報告. 生命環境学}, month = {Dec}, note = {小学校教育での栽培教育・農業教育を通じて、農作物栽培の魅力を感じ、それらを生産する楽しさや大切さを学習する場面を設定した。さらに高糖度トマトを工夫して栽培することにより、思考力を育成する実践的な構成主義的学習指導方法を構築した。「総合的な学習の時間」と家庭科教育を連携した食農を通して生命の重要性や環境教育に発展させる食農教育プログラムを開発することにより児童の学力向上を図ることができた。, Through cultivation and agriculture education in elementary school education, we have developed a practical constructivist learning method for cultivating sweet tomatoes that allows pupils to feel the appeal of growing crops, learn the joy and importance of producing them, and develop their ability to think through the creative cultivation of sweet tomatoes. By developing a food and agriculture education program that links "integrated learning time" with home economics education and develops the importance of life and environmental education through meal agriculture education, we were able to improve the pupil's ability.}, pages = {1--5}, title = {家庭科教育と総合的な学習の時間における高糖度トマトを栽培する構成主義的学習に関する研究}, year = {2022}, yomi = {マスオ, ヨシヒロ and ダテ, シュウイチ and タカハシ, ヒロキ} }