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アイテム
Phytophthora capsici LEONIAN 菌の発育並びに胞子形成に及ぼす窒素源の影響
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5752
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/57521ed61534-d25b-41e8-80e8-929bf93b8583
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | Phytophthora capsici LEONIAN 菌の発育並びに胞子形成に及ぼす窒素源の影響 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Effect of nitrogen sources upon the mycelial growth and sporulation of the fungus, Phytophthora capsici LEONIAN | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
桂, 琦一
× 桂, 琦一
× 高橋, 啓充
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 1. 本実験は主として茄子科及び瓜科植物の疫病を起因するPhytophthora capsici LEONIAN菌の発育に及ぼす各種窒素化合物の影響についておこなつた。2. 合成培養液中にthiamine 0.1 p.p.m.を加えた固体及び液体の両培地で, 前者は主として胞子形成を後者は主として菌糸の発育を調査した。3. 菌糸の発育は, 有機窒素源のl-asparagineが最も秀れ, glycocollはそれに次ぐ。この2つに比べてかなり劣るが。無機窒素源のKNO_3がやゝ良好であり, 更にNaNO_3,Ca(NO_3)_2等の硝酸態窒素化合物がそれに次ぐ。4. 游走子嚢の形成については無機窒素源よりも有機窒素源のl-asparagine, glycocoll, l-aspartic acid l-arginine, peptoneが秀れていた。5. 卵胞子はoat-meal寒天培地上で培養64日で多数形成したが, 供試したすべての窒素源において形成が認められなかつた。6. oat-meal煎汁培地は培養後pHがアルカリ側に傾くが, 供試した窒素化合物を添加した培地では, 多少の差はあるが, 全て酸性側に傾いた。7. peptone, urea, NH_4Cl及び(NH_4)_2SO_4を窒素源とした培地上の気中菌糸に多数のtuberous-bodyを形成した。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 1. The present paper describes the results of the experimental studies on the nitrogen sources for Phytophthora capsici LEONIAN, which principally causes the blight and rot of Solanaceae and Cucurbitaceae plants. 2. Using synthetic culture solutions containing thiamine hydrochloride, observations were made on sporulation on agar media and mycelial growth in liquid media. 3. Nitrates were found to be good nitrogen sources for the fungus but ammonia salts were not. The fungus is probably not able to utilize ammonium salt enought owing to the fall of pH in the medium. 4. The varions amino-acid and amids differed in value from each other as nitrogen sources for this fungus. L-asparagine and glycocoll were much more favorable nitrogen sources than nitrates, peptone and dl-alanine. 5. The values as nitrogen sources of l-aspartic acid, urea, NH_4NO_3,l-glutamic acid was inferior to that of nitrates. L-leucine was unfavorable as the source of nitrogen for this fungus. 6. Adequate nitrogen sources for zoosporangial formation of this fungus on agar media were l-asparagine, glycocoll, l-aspartic acid, l-arginine, KNO_3 and peptone. Oospore was observed numerously on oat-meal agar but not on any media containing other sources of nitrogen. 7. Tuberous-bodies of the mycelium were formed numerously on the cultures containing the nitrogen compounds of peptone, urea, NH_4Cl and (NH_4)_2SO_4 respectively. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 10, p. 86-92, 発行日 1958-08-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |