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アイテム
茶髪の毛病菌とその培養上の諸性質
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5730
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5730fa10882b-0586-480f-821c-648874b65094
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 茶髪の毛病菌とその培養上の諸性質 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | On the horse-hair blight fungus on the tea bush and its cultural characters | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
安部, 卓爾
× 安部, 卓爾
× 河野, 又四
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 1. 京都府下に於て採集した茶髪の毛病菌は, その子実体を研究した結果Marasmius equicrinis MULLERと同定された。2. 分離菌は馬鈴薯煎汁寒天平面培養において髪の毛状菌糸束及び子実体を形成した。培地上の菌糸生長の最適温度は24°∿28℃であり, 生長の最高限界温度は36°∿40℃である。菌叢直径の伸長は馬鈴薯煎汁寒天培地に於て最も良好であつたが, 気中菌糸の発達は麦芽及び醤油培地の場合よりも遙かに劣つた。3. 菌糸の致死温度は湿熱では45℃で5∿10分, 50℃で5分以内, 乾熱では45℃で10分以上, 50℃で5分以内であつた。4. 培地の培養前水素イオン濃度と菌糸の生長との関係についてpH9.2では生長が殆ど認められなかつたがpH3.0では生長可能であり, 生長に好適な水素イオン濃度はpH4.8∿5.8と推定せられた。5. 各種の農薬に対する菌糸の抵抗力を試験した結果, 石灰ボルドー, 石灰硫黄合剤, 水銀剤及び銅水銀剤等の常用濃度に於て概ね死滅するものと推定された。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | The horse-hair blight fungus on the tea bush which we collected at Kyoto Prefecture was identified as Marasmius equicrinis MULLER. The mycelial strand and fruit body of the fungus were obtained by culturing on the potato extract agar medium. Ranges of temperature for the mycelial growth in culture of the fungus were as follows : Optimum-24∿28℃. Maximum-36°∿40℃. For the mycelial growth in diameter on the potato extract agar medium was more favorable than the malt extract or SAITO's soy agar media, but for the development of aerial hyphae it was not as favorable as the other media. Thermal death point for the mycelium is as follows : 5-10 minutes at 45℃ and within 5 minutes at 50℃ by moist heat, and beyond 10 minutes at 45℃ and within 5 minutes at 50℃ by dry heat. Optimum H-ion concentration for the growth of the fungus was assumed to be pH4.8-5.8,and it was supposed that the growth is inhibited at pH9.2; nevertheless, the growth is possible at pH3.0. To the commonly used concentrations of Bordeaux-mixture, Limesulpher, Organic mercury and Copper-mercury compounds respectively, the mycelium of present fungus showed only a slight resistance. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 9, p. 41-"44-2", 発行日 1957-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |