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アイテム
水稲の栽培時期の早晩と胚乳内澱粉の粘度との関係
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5728
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5728777484ad-33d7-476a-ae71-6b9b59ee9fc2
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 水稲の栽培時期の早晩と胚乳内澱粉の粘度との関係 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Interrelations between cultivation times of rice plants and the starch viscosity of the endosperm | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
渡部, 忠世
× 渡部, 忠世
× 梅景, 修
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 水稲の栽培時期の早晩と, 収穫された玄米の胚乳内澱粉の粘度との関係を検討した。実験は1954及び1956年の両年度に粳稲2品種と糯稲3品種とを供試して行われた。粘度測定にはOstward粘度計を用いた。主な実験結果は次の通りである。i) 糯品種の胚乳内澱粉の比粘度は粳品種のそれにくらべて高く, また品種間の差異として, 所謂日本型に属する品種では印度型品種よりも例外なく高い値を示した。ii) 胚乳内澱粉の比粘度は, 当地方の慣行播種期(5月中旬)に近く播種された区に於て, 全品種共常に最高の値を示した。それよりも早く, また晩くに栽培されたものでは低くなり特に過度に晩播晩植した場合にはこの傾向が顯著である。iii) 胚乳内澱粉の比粘度と出穗後成熟に至る期間の積算温度との間には負の相関々係があり, 特に日本型の品種では明かに有意の相関係数を示す。また同じ期間の日温度較差の平均値と比粘度との間にも負の相関々係の存在がうかゞわれるが, 1品種を除いては相関係数は有意ではない。iv) これらの結果からして, 胚乳内澱粉の粘度は出穗後の種々な温度条件によつてかなり左右され, またごく一般的にいうならば, 他の研究者達も述べているように, この期間の気候条件が米粒中の炭水化物の形成や集積に複雑な関連を示すことを裏づけるものと思われる。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | In this experiment, conducted in 1954,and 1956,changes in starch viscosity of the endosperm were examined by the authors, with five varieties including glutinous and non-glutinous. They were sown at four different periods and then normaly cultivated, that is, four different cultivations, early or late, were carried out. Viscosity (ηsp) was estimated by the help of the Ostward viscositymeter with starch elaborated from grains after the removal of the embryo. Main results were as those : 1) In all glutinous varieties, the starch showed higher viscosity than non-glutinous ones. Moroover, varietal differences were observed between the so-called Japonica and Indica types. The varieties belonging to the former type have always higher values in viscosity than the latters. 2) In the case of the planting seeded at May 20 in all varieties, starch viscosity showed the highest values as compared with those plantings sown earlier or later than this. Particularly when they were seeded most lately, the viscosity was reduced strikingly (Table 1 & Fig. 1). 3) Starch viscosity was found to be nagatively correlated with the sum of temperatures during the period from heading to ripening. Especially it was conspicuous among Japanese varieties as presented in Table 2 & Fig. 2. With the exception of only one variety (Akamoti), the negative correlation between viscosity and the average amplitudes of temperature was never recognizable. 4) From these facts mentioned above, starch viscosity of the endosperm seemed to be affected by temperature conditions after heading. In general, the results obtained may support the observations of other workers showing the complicated relationship between synthetic accumulation of carbohydrates in rice grain and climatic factors during the ripening period. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 9, p. 28-33, 発行日 1957-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |