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アイテム
茶樹の炭疽病類に関する研究 (II) : 外観健全葉から分離された炭疽病菌類の生理学的性質とその病原性に就て
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5712
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/571271528d91-0a61-4b9c-a969-e49e9cccb63e
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 茶樹の炭疽病類に関する研究 (II) : 外観健全葉から分離された炭疽病菌類の生理学的性質とその病原性に就て | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Studies on the anthracnose of tea bush (II) : Physiological characters and pathogenicities of anthracnose fungi isolated from apparently healthy leaves | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
安部, 卓爾
× 安部, 卓爾
× 河野, 又四
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 筆者等はさきに3種の炭疽菌類(Glomerella cingulata (STONEM.) S. and v. S.=G. c.と略称, Glomerella sp.=G. 2と略称, Guignardia Camelliae (COOKE) BUTLER=Guig.と略称)が外観健全な茶葉中に潜在することを明かにした。これらの病原菌は好適な条件にあえば一大発病を起因する懼れがあるものと考えられるので, これらの生理学的性質並びに病原性を明かにするため温度, 水素イオン濃度, 各種培地上の生育, 紫外線の影響及び接種試験等を実施した。1. 菌糸生長の最適温度はG. c.; 24∿28℃, G. 2 : 28∿30℃, Guig. : 24℃附近, 最高限界温度はG. c : 32∿36℃, G. 2及びGuig. : 38∿40℃と推定された。菌糸の致死温度は湿熱に於てはG. c.及びG. 2 : 50℃∿5分以下, Guig. : 55℃∿5分前後, 乾熱に於てはG. c.及びG. 2; 55℃-5∿10分, Guig; 60℃-5∿10分であつた。2∿4℃の低温では生長を認めることが出来ないが, 10∿30日間保存した後適温に移すと直ちに正常な生長を示す。-2∿-4℃で2ケ月間培養を保存すると之を適温に移しても正常な生長力を示さず悪影響を蒙るが, 時日の経過と共に生長力は正常に戻るようである。その生長力恢復の速さはGuig., G. 2,G. c.の順序であつて, 温度に対する抵抗力はG. c.が最も弱いようである。2. 菌糸生長の最適pHはG. c.及びGuig.; 5.2∿5.8,G. 2; 5.8∿6.8であつた。3. 基礎培地にNaNO_3,KNO_3及びasparagineをそれぞれ添加した合成寒天培地と酒粕及び馬鈴薯煎汁寒天培地上で供試3菌の菌糸の生育を比較した結果はそれぞれ特徴を示した。4. 紫外線照射による菌糸の生育は各菌とも1∿9分間照射で抑制されるが, やがて生長力は恢復する。照射直後の抵抗力はG. c.が強く, 子嚢殼の形成が促進される。Guig. では柄子殼の形成が若干促進される傾向がある。G. 2は子嚢殼を生じない。5. 菌糸及び胞子による接種試験の結果, 供試3菌は茶葉に対して病原性を示すが無傷接種よりも有傷接種の方が病斑の形成進展が遥に速やかである。病原性はG. c.が最も大であつたが, 他の2菌の病原性に就ては尚検討を必要とする。これら3菌を接種して茶葉上の病斑には菌による明かな差異を認めることは出来なかつた。りんご果実及び茶葉に対する接種試験に於てりんごから分離されたG. c.菌と茶葉のG. c.とは病原性は類似するが, りんご果実上の病斑の形成状態, 分生胞子の形態, その他に於て稍々明かな差異を認めた。分類学上の諸問題, 病原性の差異等については尚検討されなければならない。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | In previous work we found that anthracnose fungi of three kinds (Glomerella cingulata (STONEM.) S. and v. S. =G. c., Glomerella sp. =G. 2,and Guignardia Camelliae (COOKE) BUTLER=Guig.) lie concealed in apparently healthy tea leaves in state of latent infection. These fungi may cause a severe damage of tea bush under certain favourable conditions, whereupon the necessity of investigations on the physiological characters of these fungi was keenly felt by the authors. The present examinations were projected to study the effects of temperature, H-ion concentration, various media and ultra-violet ray radiation on the fungi. Also, inoculation experiments on some plants using cultural fungi were performed. Temperature ranges for the growth in culture; Optimum Maximum G. c. : 24∿28℃ 32∿36℃ G. 2 : 28∿30℃ 38∿40℃ Guig. : 24℃ 38∿40℃ Thermal death point for mycelium; [table] Hyphe of these fungi did not grow at 2∿4℃ for 10∿30 days incubation but the hyphe after transfered to the optimum temperatures showed normal growth completely. For 30-60 days incubation at -2∿-4℃ these fungi all survived but the growth after transfered at optimum temperatures were inhibited. Reviving from weak growth influenced by the low temperature was in the order of Guig., G. 2 and G. c.. Optimum H-ion concentrations for growth of these fungi were as follows; G. c. - pH 5.2∿5.8 G. 2 - &sparsl; 5.8∿6.8 Guig. - &sparsl; 5.2∿5.8 To the original media (KH_2PO_4 : lg, MgSO_4 : 0.5g, FeCl_3 : trace, sugar 50g, distilled water : 1 l, agar : 20g) were add 1-normal NaNO_3,KNO_3,and asparagine respectively, and also Sake (japanese wine)-less decoction and potato decoction agar media were prepared. Between the growth types of three experimental fungi on above media some differences were recognized. These fungi were inhibited on the hyphal growth by the radiation for 1∿9 minutes of ultra-violet rays, but recovered their normal growth by a continuing culture after radiation. G. c. showed stronger hyphal growth than the other fungi under such treatment and formed perithecia, G. 2 has no perithecium and Guig. may be caused to accelerate the pycnidia formation slightly. From the results of inoculation experiment using the hyphe or spores of the experimental fungi, in general, they showed a pathogenicity to tea leaves. Formation and development of lesions on unwounded leaves were less than when wounded. Symptoms on the tea leaves induced by artificial infection showed no difference between three fungi. Differences between the results of inoculation experiment on apple fruits using G. c. isolated from tea and apple were recognized in the development of lesions, morphology of conidia produced on the affected fruits, but pathogenicities of two fungi to apple fruits were approximately analogous. Physiological difference between G. c. isolated from tea and apple was found on the effect of perithecia formation in cultures by the ultra-violet rays radiation. On the problems of the classification and pathogenicity of three fungi, we will reserve for further investigation. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 8, p. 81-"88-3", 発行日 1956-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |