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有用植物の疫病に関する研究(第 7 報) : Phytophthora capsici LEONIAN 菌に因る西瓜褐色腐敗病に就て
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5653
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5653dd36f30d-7848-4d13-b914-9ae94ec58bf8
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 有用植物の疫病に関する研究(第 7 報) : Phytophthora capsici LEONIAN 菌に因る西瓜褐色腐敗病に就て | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Studies on Phytophthora Disease of Economic Plants. (VII) : A Brown Rot of Watermelon Caused by Phytophthora capsici LEONIAN | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
桂, 琦一
× 桂, 琦一
× 土倉, 亮一
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 1種のPhytophthora属菌に因る西瓜褐色腐敗病が, 1952年以来京都府, 奈良県, 高知県に於て発生した。本病は夏季の高温多湿の際或は排水の悪い畑に発生し蔓延する病害である。本病は西瓜の果実, 蔓, 葉を侵す。果実に於ける病徴は, 初め径1cm位の円形, 暗褐色水浸状の凹陥した病斑を生ずるが, 後拡大して大形となり灰褐色乃至暗褐色の病斑となる。病状が少し進むと病斑内に白色粉状の菌叢を生ずる。この菌叢は病斑面全体へ拡大するが, 周囲には常に病勢進行中の暗緑色乃至暗褐色を帯びた水浸状の部分を残す。菌叢は間もなく緊密な絨毛状の固い少しく隆起したものとなる。茎に於ては初め水浸状の病斑を生ずるが, 拡大して暗褐色となり, 急速に茎を囲繞し腐敗を起すからその部分より上部の萎凋枯死を原因する。本病々原菌はPhytophthora capsici LEONIAN菌に該当するものと思はれる。游走子嚢はは罹病果実上に豊富に形成せられるが, 培地上では室温で約1ヶ月後に形成せられる。通常楕円形で無色, 顯著な乳頭突起を有する。卵胞子はオートミール寒天培地上で2∿3ヶ月後に形成せられた。厚膜胞子の形成はまだ認められない。菌糸の培地上に於ける発育の適温は28°∿30℃附近であり, 発育の限界温度は6°∿9℃附近から35℃より少しく高い附近に至る間である。病原菌は西瓜の無傷の場合でも強い病原性を有する。又同様に無傷にて胡瓜, 南瓜, 蕃椒, 茄子の各果実に対して強い病原性を示したが, 蕃茄及び無花果の果実には有傷の場合のみ病原性を示した。又本病々原菌の菌糸及び游走子嚢を蕃椒の幼植物に噴霧接種した結果, 強い病原性を示した。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | A brown rot of watermelons caused by a species of Phytophthora was found in fields of Kyoto, Nara, and Kochi prefecture since 1952. Excessive moisture, inadequate soil drainage, and high air temperatures definitely favor the inception and spread of the disease. The disease affects the fruits, vines, and leaves. Symptoms of the disease on fruit consist of a circular, about 1 cm in diameter, incipient dull green, water-soaked, and sunken spots which enlarge to form predominantly large, grayish brown to dark brown lesions. In advanced stages of rot white powdery mycelium of the fungus developes on the affected areas of the fruit. This is first evident at the center of the lesion and finally appears over all of the surface except that of the advancing edge of the lesion. The lesion is covered afterwards with dense, felty, zonate, and strong mold. The incipient indication of the disease appears on stems as a water-soaked blot which enlarge to form dark brown lesion. It girdles them rapidly, thus causing the wilting and withering of the upper part of the affected shoot. The causal fungus was found to be Phytophthora capsici LEONIAN. Sporangia developed on affected fruit abundantly, and on agar cultures after a month. They were usually sphaerolimoniform, prominently papillate, hyaline contents. Oogonia developed in oat-meal agar culture for 2 or 3 months. Chlamydospores were not observed. The optimum temperature for growth of the pathogen in culture was in the range of 28°to 30℃. The maximum temperature for growth in 4 days lay somewhat high 35℃. The minimum temperature for growth of the organism lay between 6°and 9℃. The causal fungus was found to be able to penetrate the apparently unbroken skin of watermelons. Tests showed that the causal fungus was pathogenic for unwounded or wounded fruits of cucumber, squash, pepper, eggplant, and wounded fig and tomato. The watermelon isolates showed a severe pathogenicity for young pepper plants. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 6, p. 38-48, 発行日 1954-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |