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苹果砧木ズミの地方分布及系統に関する研究(第 3 報) : 土壤水分がズミの生育に及ぼす影響
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5651
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5651bdc18d7e-f902-48cc-a041-17bdb4e21189
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||
タイトル | 苹果砧木ズミの地方分布及系統に関する研究(第 3 報) : 土壤水分がズミの生育に及ぼす影響 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||
その他のタイトル | Studies on the local distribution and formation in ZUMI (Malus sieboldii REHDER.) III. : Effects of soil moisture on the growth of ZUMI. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
言語 | ||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||
著者 |
傍島, 善次
× 傍島, 善次
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抄録(日) | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | 1) 本実験はりんご砧木としてのズミの各系統に就て, 土壤水分が夫々成育に及ぼす影響を比較した。2) 乾土重の31∿40%(容水量の60∿80%)の範囲では成育は良好であり, 何れの砧木も呼吸阻害のない限り多い水分程成育は良い様に観察された。乾土重の60∿73%(容水量の120∿147%)以上では何れの砧木も10日位後で成長は停止し, 漸次葉色は褪色し同化生育量は減少したが, その程度はみつばかいどう, こばのずみに顯著に認められた。一般的にみつばかいどう, こばのずみはまんしゆうずみ, おゝみみつばに較べ耐湿性が強いとは認められない。3) 土壤水分が水分当量近くになると成長は停止し, 同化生産量は激減する。乾燥処理10日後ではまんしゆうずみを除いて何れも枯死した。成育状況よりして何れの砧木も乾燥側に適湿があるとは認められないが, 他に較べまんしゆうずみが比較的抵抗性大であり, みつばかいどう, こばのずみ, おゝみみつばは耐乾性が弱いものと認められる。4) 成葉の滲透圧はまんしゆうずみは0.72molで最も高く, こばのずみは0.58∿0.6molで最も低く, みつばかいどう, おゝみみつばは0.64∿0.66molで中間の値を示した。尚土壤水分の増減による滲透圧の変化は処理10日間では差異は殆んど認められなかつた。 | |||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||
内容記述 | The investigations were carried out to know the influence of soil moisture on the growth of Malus seedlings. The results may be summarized as follows : (1) Malus seedlings were normal grown between 31 percent and 41 percent soil moisture on dry basis (60 percent∿80 percent on water capacity), and it was better grown in much more soil moisture without difficult breathing in roots. In the case of over 60 percent soil moisture on dry basis (120 percent on water capacity), shoot growth of every seedlings was stopped and leaves was discolored, and assimilating substance was decreased in after 10 days. particularly, it was distinguished to MITSUBAKAIDO and KOBANOZUMI. On the whole, it was seemed to show that submersion tolerance of MITSUBAKAIDO and KOBANOZUMI was feebled than MANSYUZUMI and OMIMITSUBA. (2) In the case of soil moisture was attained at water equivalent, shoot growth was stopped and assimilating substance was decreased, and any seedlings withered in after 10 days with the exception of MANSYUZUMI. That is to say, MITSUBAKAIDO, KOBANOZUMI and OMIMITSUBA was feebled submersion tolerance. (3) In osmotic pressure of maturity leaves, MANSYUZUMI was highest value (0.72mol) and MITSUBAKAIDO. OMIMITSUBA was middle value (0.64∿0.66mol) and KOBANOZUMI was Iowest value (0.58∿0.6mol). Hardly any differences were found variation of osmotic pressure in addition or reduction of soil moisture at during 10 days in after dry treatment. | |||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||
書誌情報 |
ja : 西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 6, p. 21-28, 発行日 1954-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |