WEKO3
アイテム
(第 4 報)馬の脾臟鉄蛋白について(生体内の鉄及び含鉄成分に関する研究)
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5585
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/55858e015f56-ad37-4a7a-a4c5-274d004d2b1f
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | (第 4 報)馬の脾臟鉄蛋白について(生体内の鉄及び含鉄成分に関する研究) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | IV. On the Iron-containing Protein of Horse Spleen (Studies on Form of Iron and Iron-containing Material in Living Tissue) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
金森, 正雄
× 金森, 正雄
× 田中, 収
× 中川, 淳
|
|||||||||||||||||||||||||||||
抄録(日) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | (1) 電気泳動分析によつて, 0.9% NaCl soluble及びwater solubleなhorse spleen proteinはcomponent I. II. III. IVから成り立つていることを確認した。(2) Component I. II. III. IVのmobilityを4℃, N/10 phosphate buffer solution (ionic strength μ=0.1,pH=8.0)に於て測定算出した。(3) horse spleen proteinからferritinを分別単離するには, その食塩抽出液及び水抽出液を50℃で10分間熱処理した後, 食塩或は硫安の分別沈澱を行えばよいことを確認したと同時に前処理を行わずに, 直接硫安による分別沈澱のみを行つてもferritinは得られることを確めた。(4) 分離したferritinは電気泳動的に均一であり, そのmobilityは4℃, N/10 phosphate buffer solution (μ=0.1 pH=8.0)に於て-6.2×(10)^<-5>(cm)^2 (volt)^1 (sec)^<-1>であり, その鉄含有量は, 蛋白中21.21%であつて然も全部の鉄がferric stateであることを確認した。(5) 著者等によつて分別された, horse spleen proteinはferritinとcomponent IIを除いて他はdi-及びtri-component proteinであつた。(6) 50℃10分の加熱処理によつて, component I. II. IVは不可逆的に凝固し, component IIIは凝固せぬことを確認した。 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | (1) I have realized, 0.9%-NaCl-soluble and water-soluble protein of horse spleen are compose of component I. II. III. IV by electrophoretic analysis. (2) I have calculated the mobility of component I. II. III. IV at 4℃, N/10 phosphate buffer (μ=0.1 pH=8.0) (3) To isolate the ferritin from horse spleen protein it can obtain by the fractionated precipitation of NaCl or (NH_4)_2SO_4 after the NaCl-extract or water-extract of spleen protein warm at 50℃ for 10 mins, or without it, it can obtain only by the way of fractionated precipitation of (NH_4)_2SO_4. (4) I have realized, the ferritin is homogeneous electrophoretically and the mobility of it is -62×(10)^<-5>(cm)^2 (volt)^<-1> (sce)^<-1> at 4℃, N/10 phosphate buffer solution (μ=0.1 pH=8.0) and iron content of it is 21.21% against protein and the form of ferritin iron is all ferric state. (5) I have realized, the protein which is except component II and ferritin which is fractionated from horse spleen protein by the author is di-or tri-component protein. (6) I have decided, component I. II. IV is coagulate irreversible and component III is not coagulate in the state of warm at 50℃ for 10 mins. | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
西京大学学術報告. 農学 en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture 巻 2, p. 91-100, 発行日 1952-03-01 |
|||||||||||||||||||||||||||||
雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00094635 | |||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 03709329 |