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  1. 学術報告等CiNii掲載分
  2. 西京大學學術報告.農學
  3. 2

(第 1 報)定量法並に植物界に於ける分布について(生体内の鉄及び含鉄成分に関する研究)

https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5582
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5582
5a3c1b7d-281c-477d-8a5b-1a5bc12f2f84
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000101103.pdf KJ00000101103.pdf (653.7 kB)
Item type [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2017-02-20
タイトル
タイトル (第 1 報)定量法並に植物界に於ける分布について(生体内の鉄及び含鉄成分に関する研究)
言語 ja
その他(別言語等)
その他のタイトル I. On the Determination of Iron and the Distribution of Iron in Vegetable Kingdom (Studies on Form of Iron and Iron-containing Material in Living Tissue)
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 金森, 正雄

× 金森, 正雄

WEKO 7646

ja 金森, 正雄

ja-Kana カナモリ, マサオ

en Kanamori, Masao


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抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 (1) 鉄の既知比色定量法を吟味した後, thioglycollic acid methodを改良した本法が, 簡單, 鋭敏, 而も正確であることを確認した。(2) hemin-Fe, non-hemin-Feは直接法, 間接法即ちNa_4P_2O_7法, HCl法, Methanol法を改良した本法で定量可能であり, 而もよく一致することを認めた。(3) ferric, ferrous-Feはthioglycollic acid method及びαα′-Dipyridyl methodを併用した著者の方法によつて充分正確に定量し得ることを認めた。(4) 各種植物の各部位に於ける鉄含量を定量した結果, 種実では檜, 花ではアサガホ, エノコログサ, 根では水稻, 莖ではアカザ, キノコヅチ, 檜等に特異的に多く, 其他は略100∿300γ. per. lg. of dry matter程度含有されており, 而も葉, 莖, 根を比較すれば, より多く葉に含まれてゐることを認めた。
言語 ja
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 (1) I have testified various colorimetric determination of iron and realized thioglycollic acid method was simple, sharp and correct, and in this improvement I could determined the quantity of iron in various vegetable tissue. (2) I have realized that by direct method or indirect method, the determination of hemin-iron and non-hemin-iron is possible and the value of direct method is pararell to the value of indirect method. (3) I have realized that the determination of frric and ferrous iron is possible by my method which is the combination of thioglycollic acid method and αα′-dipyridyl method. (4) I have realized that by the determination of iron in every part of various vegetable, seed, flower, stem and root of the Chamaecy paris obtusa Endl, Ipomoea Nil Roth, Setaria Viridis Beauw Chemodium album L. var. centrorubrum Makino, Achyranthus jap nica Nakai, Oryza sativa L. contains remarkably quantity of iron but other vegetable contains abont 100∿300γ of iron per, lg. of fresh matter and leaf contains much more iron than stem and root.
言語 en
書誌情報 西京大学学術報告. 農学
en : The scientific reports of the Saikyo University. Agriculture

巻 2, p. 64-74, 発行日 1952-03-01
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00094635
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 03709329
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Ver.1 2023-06-19 09:23:54.761405
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