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アイテム
もやしの無機成分に関する研究(B. 生活科学)
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5440
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/544046bb14e6-f465-40f2-a430-cb5482871799
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | もやしの無機成分に関する研究(B. 生活科学) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Studies on Mineral Contents in Sprouts (B. LIVING SCIENCE) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
畑, 明美
× 畑, 明美
× 南光, 美子
× 長谷川, 明子
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | 種々の原料種子を用いてもやしを製造し, その無機成分含有量について調べたところ, 次のような結果を得た。1) 原料種子に多く含まれる無機成分はもやしにも多く含まれた。各無機成分は概して子葉部総量の方が伸長部総量よりも多かったが, 伸長部の生育が盛んになると伸長部総量が増加した。2) ブラックマッペもやしは生育に伴って伸長部生鮮重量が増加したが, 子葉部生鮮重量は減少した。また, 生育に伴い各無機成分の子葉部総量が減少し, 伸長部総量が増加した。3) ブラックマッペもやしの製造にCaCl_2溶液を用いたが, このCaCl_2処理によって胚軸部の硬さが増し, 子葉部・伸長部の総Ca量および子葉部生鮮重量が増加した。一方, 伸長部生鮮重量は減少した。 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | These studies were carried out to determine mineral contents (iron, magnesium, calcium, sodium and potassium) in 8 different seed sprouts. The obtained results were as follows : 1) Mineral contents which were high in raw seeds were also high in their own seed sprouts. In generally, the total amount of mineral contents in cotyledon was higher than that of hypocotyl and young root. But the latter period, these contents were increased with the development of hypocotyl and young root. 2) While fresh weight of hypocotyl and young root was increased, that of cotyledon was decreased with the growth of black gram sprouts. The total amount of mineral contents in cotyledon was decreased, and on the contrary, that of hypocotyl and young root was increased with the growth of black gram sprouts. 3) Black gram sprouts were cultivated by using CaCl_2 solution. By CaCl_2 treatment, hardness of hypocotyl was enhanced and furthermore the total amount of calcium in both cotyledon and hypocotyl+young root and fresh weight of cotyledon were increased. However, fresh weight of hypocotyl and young root was decreased. | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 京都府立大学学術報告. 理学・生活科学 en : The scientific reports of the Kyoto Prefectural University. Natural science and living science 巻 38, p. 57-64, 発行日 1987-11-18 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00062300 | |||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0075739X |