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アイテム
高速液体クロマトグラフィーによる食品中の糖分析(第 2 報)(B. 生活科学)
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/5420
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/54208b6ffc15-9b37-4c8f-8e4c-fbb5a7c753aa
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||||||||||
タイトル | 高速液体クロマトグラフィーによる食品中の糖分析(第 2 報)(B. 生活科学) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Analyses of Sugars in Some Foods by High Performance Liquid Chromatography (II) (B. LIVING SCIENCE) | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||||||||||
著者 |
大槻, 耕三
× 大槻, 耕三
× 河端, 信
× 田口, 邦子
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | アニオン交換樹脂MCI Gel CA08Sとホウ酸バッファーを用いる還元糖分析を高速体クロマトグラフィーによって行なった。還元糖の検出には感度のよい, 安定性の高い2-シアノアセトアミド紫外吸収法によった。本報告では溶解度の大きいホウ酸カリウム系のバッファー使用したが, 各種糖の分離やクロマトグラムパターンは, 前回のホウ酸ナトリウム系のそれらと大差なかった。2糖類の分離には0.2Mホウ酸バッファーpH7.8,単糖類の分離には0.5Mホウ酸バッファー, pH8.7,を用いるステップワイズ溶出法であった。カラムの再生も含め, 1分析あたりの所要時間は75分であった。分析例としては牛乳およびその関連製品の2. 3のものについてで, 簡単な前処理のみでの分析の可能性を考察した。 | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||||||||||
内容記述 | Analyses of reducing sugars in some foods were carried out by anion-exchange resin-borate buffer system in a high performance liquid chromatograph. A postcolumn labeling reagent, 2-cyanoacetamide, was used for a sensitive and stable detection of reducing sugars. Although potassium borate buffer was used, for its high solubility, instead of sodium borate buffer in the former report, the separations and the chromatograms of the sugars were almost the same as those in the sodium borate buffer system. Successful separation of mono- and di-saccharides in market milk and some milk products was achieved by a stepwise elution of 0.2M borate, pH7.8,and 0.5M borate, pH8.7,with an analysis time of 75min a sample. | |||||||||||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 京都府立大学学術報告. 理学・生活科学 en : The scientific reports of the Kyoto Prefectural University. Natural science and living science 巻 37, p. 31-37, 発行日 1986-11-15 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00062300 | |||||||||||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 0075739X |