@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00005361, author = {牧, 善輔 and Maki, Zensuke and 田代, 操 and Tashiro, Misao and 稲本, 英子 and Inamoto, Hideko}, journal = {京都府立大学学術報告. 理学・生活科学, The scientific reports of the Kyoto Prefectural University. Natural science and living science}, month = {Nov}, note = {桑の実より3種類の粗色素液, MP-1(糖成分を多量に含有する濃縮色素), MP-2(イオン交換樹脂Dowex 50W-X4,H型, 処理により糖を主体とする非吸着成分を除去した濃縮色素), MP-3(Candida utilisを培養して糖成分と少量の窒素成分を除去した濃縮色素)を調製し, その安定性を検討した。これらの色素はpH3.0以下の酸性のもとで, 鮮明な紫紅色を呈したが, pHの上昇とともに著しい淡色化と色調の変化が見られた。pH2.2,100℃の加熱処理により, いずれも徐々に退色したが, その速度は市販のベタシアニン系天然色素に比べると著しく遅く, 天然色素としては安定な部類に属することが明らかとなった。紫外線に対しては, MP-1,MP-2は強酸性下で不安定であったが, その程度は合成色素(赤色102号)と同等であり, 一方, 醗酵した桑の実色素MP-3は強酸性下においてもきわめて安定であった。さらに市販炭酸飲料に, 桑の実色素を添加し着色安定性を調べたところ, 十分実用化に耐える結果を示した。本研究の一部は文部省科学研究費補助金の援助によった。, Three crude anthocyanin pigments, MP-1,MP-2 and MP-3,were prepared from mulberry juice, and their stability was examined. MP-1,MP-2 and MP-3 showed a deep red color below pH 3.0,but they lost their color with a rise in pH value. MP-1,MP-2 and MP-3 were slowly discolored by heat treatment at 100℃ and pH 2.2,but the rate of decolorization was lower than that of a natural pigment, betacyanin CBR. MP-1 and MP-2 were also unstable to UV irradiation under a strongly acidic condition, but the degree was similar to that of a synthetic pigment, Red 102. On the other hand, MP-3 was considerably stable to UV irradiation. Furthermore, storage tests of pigments in carbonated-water indicated that these mulberry pigments had a great practical value.}, pages = {23--28}, title = {桑の実アントシアニン色素の安定性(B. 生活科学)}, volume = {32}, year = {1981}, yomi = {マキ, ゼンスケ and タシロ, ミサオ and イナモト, ヒデコ} }