@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00005079, author = {佐藤, 隆徳 and Sato, Takanori and 矢澤, 進 and Yazawa, Susumu and 並木, 隆和 and Namiki, Takakazu}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Nov}, note = {トウガラシ属の5種10品種を供試し, 種子発芽における好適温度および変温要求性について検討した。日本の栽培品種は一定温度で高い発芽率を示し, 発芽の好適温度は25℃から35℃の広い範囲に及んだ。しかし, 中央アメリカおよび南アメリカで採取された品種は, 品種ごとに発芽の好適温度は異なり, 20℃以下では発芽が抑制された。供試した10品種のうち3品種は, 一定温度では発芽しなかったが, 変温処理を行なうとただちに発芽した。, The present experiment was conducted to study the optimum temperature range and the requirement of alternating temperature for seed germination of 10 cultivars representing 5 species of Capsicum. Japanese cultivars showed high percentages of seed germination at constant temperatures of a wide range from 20℃ to 35℃. Cultivars native to Central or South America showed differing optimum temperatures for seed germination, which was inhibited at temperatures below 20℃. Seeds of 3 wild species of Capsicum did not germinate at constant temperatures, but immediately did when subjected to alternating temperatures.}, pages = {21--27}, title = {トウガラシ属の種子発芽にみられる変温要求性(農学部門)}, volume = {34}, year = {1982}, yomi = {サトウ, タカノリ and ヤザワ, ススム and ナミキ, タカカズ} }