@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00005077, author = {石田, 雅士 and Ishida, Masashi and 稲葉, 昭次 and Inaba, Akitsugu and 傍島, 善次 and Sobajima, Yoshitsugu}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Nov}, note = {1)果実の発育に伴う糖および有機酸の変化が, 基本的には, 果実自身の代謝反応に依存するのかどうかを調べるために, ^<14>CO_2を用いて果実そのものの光合成を調べたところ, 各生育時期とも糖区分に最も多くラベルされており, しかも生育後期になるにしたがって糖区分でのシュクローズの占める割合が増加した。2)果実の光合成物質の生育に伴う果実内変化は, 生育の時期により異なり, とくに生育第2期ではシュクローズのラベルが増加し, グルコースおよびフルクトースが減少する傾向を示した。このことから, 果実のシュクローズ含量が増加する内的変化は, すでに第2期に生じているものと考えられ興味ある点であった。3)採取果は着生果に比べて, いずれの時期でもシュクローズに多くラベルされており, 果実を取って4時間も経過すると, 果実内に相当の生理的変化が起こっているものと予想された。, This experiment was carried out to get better understanding with changes in the concentration of sugars and organic acids in peach fruits. Young developing fruit contains many chlorophylls and it can usually assimilate CO_2 in light. By appling ^<14>CO_2 to developmental fruit, distribution of photosynthates within development fruit was determined in relation to different stages of development fruit. The alcohol soluble photosynthates in fruit consisted of more than 60% sugars with organic acids and amino acids among three stages of developmental fruit. The rate of labelling sucrose in fruit was quite different according to development stage and was greater in stage III. It may be concluded that quantitatively the production deriving from direct photosynthesis in the fruit during the development stages included in the present study is of little importance compared to the supply of assimilates from the leaves. However, the possibility that substances formed directly in the fruit may have specific functions of a more qualitative kind.}, pages = {6--10}, title = {モモ果実の光合成による ^<14>CO_2 の取り込みについて(農学部門)}, volume = {34}, year = {1982}, yomi = {イシダ, マサシ and イナバ, アキツグ and ソバジマ, ヨシツグ} }