@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00005053, author = {藤井, 昭治 and Fujii, Shoji and 瓦谷, 光男 and Kawaradani, Mitsuo and 志賀, 博 and Shiga, Hiroshi}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Nov}, note = {Rhizopus delemar はその菌糸中のchitin含有量が培養中菌糸の増殖と共に徐々に増加する培養4∿7日頃より菌糸の総重量(乾燥重量)は減少しはじめ, それと共にchitin総量の増加率が低下する。V-8 juice を培養基として用いた場合, chitin 総量は対照に比し24倍にも増加した。Rhizopus delemar からは純粋な chitosan が分離出来たが Russula pseudodelica の子実体からの chitosan 分画は糖蛋白様物質の除去が困難であり, これらの事からchitinの存在状態の多様性がうかがえる。, The chitin content of developing mycerium of Rhizopus delemar was increased gradually and the total dry weight of the mycerium reached a maximum after one week of culture. A 24-fold increase in the total weight of chitin in the mycerium was achieved by using the V-8 juice culture medium. The pure chitosan was separated from the mycelium of Rhizopus delemar, not from the fruit body of Russula pseudodelica.}, pages = {171--174}, title = {菌類の構成糖に関する生化学的研究 III : Rhizopus delemar および Russula pseudodelica の chitin について(農芸化学部門)}, volume = {32}, year = {1980}, yomi = {フジイ, ショウジ and カワラダニ, ミツオ and シガ, ヒロシ} }