@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004991, author = {金森, 正雄 and Kanamori, Masao and 伊吹, 文男 and Ibuki, Fumio and 田代, 操 and Tashiro, Misao and 山田, 正明 and Yamada, Masaaki}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Nov}, note = {ナスビ外皮より非透析性のプロテアーゼインヒビターを精製した。塩析, 熱処理, DEAE-セファデックスおよびゲル漏過を用いたが, 最初の段階を除いては, 透析は行わず, 脱塩はすべてダイヤファルターを用いた。このようにして精製したインヒビターは, その分子量, トリプシンやキモトリプシンに対する挙動, またアミノ酸組成の点からみて, 透析性およびアセチル化セルロースを透析に用いて精製したインヒビターと全く同じものであった。そしてナスビ外皮には主要なインヒビターとしては一種類しか存在しないことが明らかとなった。しかし分子量6000のインヒビターが, 未精製のとき, 何故, 透析膜中に残存するかは依然として不明である。, Non-dialyzable proteinase inhibtor was purified from eggplant exocarp. The salting out, heat-treatment, DEAE-Sephadex and gel chromatographies were used, and the ultrafiltration was used instead of dialysis except first purification step. The molecular weight, inhibition behaviour for proteinases and amino acid composition were the same as those of purified inhibitor by the other methods. These results show that the non-dialyzable and dialyzable inhibitors are identical and only one kind of inhibitor exists in eggplant exocarp as the main inhibitor. However, the reason why the inhibitor of molecular weight of 6000 in crude stage remains in dialyzing tube, is still unclear.}, pages = {101--104}, title = {The identification of a non-dialyzable proteinase inhibitor with the dialyzable from eggplant exocarps (Agricultural Chemistry)}, volume = {29}, year = {1977}, yomi = {カナモリ, マサオ and イブキ, フミオ and タシロ, ミサオ and ヤマダ, マサアキ} }