@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004866, author = {竹尾, 健一 and Takeo, Kenichi and 近藤, 陽太郎 and Kondo, Yotaro and 久下, 喬 and Kuge, Takashi}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Oct}, note = {Bacillus macerans IFO No. 3490を用いてシクロデキストリンの調製を行なった。個々のシクロデキストリンの生成比は用いる酵素量によって著しく影響されることが明らかになった。又個々のシクロデキストリンの単離法として, 水に対する各シクロデキストリンの溶解度の相違を従来用いられている複合体試薬による分離法に併用するのが有効であることが分った。, The cyclodextrins were prepared from potato starch by the action of Bacillus macerans (IFO No. 3490) amylase. It was found that the ratio of the yields of the individual dextrins obtained is governed by the varying amounts of enzyme added. The combined use of the differences in solubility of the individual dextrins in water and selective precipitation with organic molecules greatly simplified the procedure of the isolation of the dextrins hitherto employed so that the dextrins can be more readlily available in both quautity and purity.}, pages = {106--110}, title = {シクロデキストリンの調製と単離について(農芸化学部門)}, volume = {22}, year = {1970}, yomi = {タケオ, ケンイチ and コンドウ, ヨウタロウ and クゲ, タカシ} }