@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004796, author = {金森, 正雄 and Kanamori, Masao and 山田, 正明 and Yamada, Masaaki}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Sep}, note = {鶏卵白から硫安分別法によって調製した粗オボムチンから, N-acetylneuraminic acidを単離, 同定する研究を行なった。粗オボムチンから結合型シアル酸を遊離させるための, 加水分解条件を検討した結果, 0.1N硫酸, 80℃, 1時間の条件が最も効果的で, 加水分解回数も2度行なえば充分であることが確認された。この条件以上の硫酸濃度および温度では, かなりのシアル酸の分解がおこることが認められた。シアル酸の分離精製に用いたDowex 1(HCOO-型)樹脂の再生方法を検討し, 能率の良い簡易法を見出した。従来の再生方法とこの簡易法の併用により, 短時間で樹脂の再生を行なうことができた。粗オボムチンから, 白色針状結晶のシアル酸を得たが, 操作中の損失は最大限15.7%であり, 粗オボムチン中のシアル酸含量は, アルカリTBA法で測定して, 約0.5%であった。この結晶シアル酸は, すべての比色定量法に陽性であり, ペーパークロマトグラフィー, 赤外吸収スペクトル, X線回折スペクトルをみたところ, N-acetylneuraminic acidの標準品と全く一致した。過沃素酸消費量は, シアル酸1モル当り5モル, フォルムアルデヒド生成量はシアル酸1モル当り1モル, アセチル基をシアル酸の1モル当り1モルを含み, グリコール基は検出されなかった。, The sialic acid, N-acetylneuraminic acid, was isolated from the crude ovomucin fraction of hen's egg white which contained about0.5 per cent sialic acid, and the yield of the purified sialic acid from ovomucin was about 84.3 per cent. To isolate the sialic acid from ovomucin, a range of hydrolysis and purification procedures were examined, and it was confirmed that the most effective hydrolytic condition to liberate the sialic acid in the free state, was heating at 80℃ for 1 hour with 0.1N sulfuric acid. The hydrolysis had to be repeated twice to liberate 98 per cent of total sialic acid. The sialic acid obtained was identified as N-acetylneuraminic acid, by means of paper chromatography, six colour reaction, infra-red spectrum and also X-ray diffraction spectrum. Using the periodate oxidation procedure, the consumption of periodate per 1 mole of sialic acid was 5 moles and the formation of formaldehyde was 1 mole. It also contained 1 mole of the acetyl group but the glycol group was not detected.}, pages = {111--124}, title = {鶏卵白中のシアル酸に関する研究(農芸化学部門)}, volume = {18}, year = {1966}, yomi = {カナモリ, マサオ and ヤマダ, マサアキ} }