@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004734, author = {萬, 雄治 and 原田, 芳祐 and 中浜, 敏雄 and MAN, YUJI and HARADA, YOSHISUKE and NAKAHAMA, TOSHIO}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Sep}, note = {Endomyces及びEndomycopsisについてamylase生産菌の検索を行ない, 振盪培養によつてよくamylaseを生産する菌数株を得た。そのうち特にamylase生産能の大きいEndomyces lindneri-3 (N) 1008について培養条件の検討, 酵素の分離精製, 及び精製酵素の性質を検討した。本菌によるamylase生産は麩を懸濁状態にした液体培地を用い, 30°4日間の振盪培養が適当である。培養滬液より硫安塩析, リバノール処理, アセトン分別等により精製酵素を得た。本酵素は糖化型amylase及びα amylaseの両作用を有している。糖化作用の最適pHは5.2∿5.8である。pH4.5∿7.5,50°以下において安定である。(Ca)^<++>, (Mg)^<++>により酵素活性は賦活されるが, (Ag)^+, (Hg)^<++>, (Cu)^<++>により著しく活性は阻害されることを認めた。可溶性澱粉の分解限度はほぼ100%に達し, 各種生澱粉に対する分解率は澱粉の種類によつて異なるが, 馬鈴薯澱粉はほぼ100%分解することを認めた。, From several strains of Endomyces and Endomycopsis we have found a strain, Endomyces lindneri-3 (N) 1008,to which produced a high saccharifying amylase in shaking culture. The production of the enzyme was most effective in liquid medium containing wheat bran. By means of salting out, decolorization with rivanol and aceton precipitation, a highly amyloglucosidase preparation has been obtained from a shaked culture broth. The properties of this enzyme had optimum pH in 5.2∿5.8 and was stabled in pH4.5∿7.5 and 0∿50℃. This ezyme was activated by (Ca)^<++> and (Mg)^<++>, but inactivated by (Ag)^+, (Hg)^<++> and (Cu)^<++>. This enzyme was shown nearly 100% in hydrolysis degree of soluble starch and the differential degree of hydrolysis on the native starch.}, pages = {121--125}, title = {糖化アミラーゼに関する研究(第 1 報) : Endomyces 属の生産する amylase の分離と精製(農芸化学部門)}, volume = {14}, year = {1962}, yomi = {マン, ユウジ and ハラダ, ヨシスケ and ナカハマ, トシオ} }