@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004689, author = {中浜, 敏雄 and 万, 雄治 and NAKAHAMA, TOSHIO and MAN, YUJI}, journal = {京都府立大學學術報告. 農學, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture}, month = {Sep}, note = {醤油麹中に生育する数種の糸状菌の発育を抑制する作用を示す細菌を前報に引続き醤油麹より分離し, 先づ15株の細菌を分離し, 更にその中から抗黴力の顕著なる1株を選択した。而してこの細菌は醤油麹中に屡々存在する事及び前報のBac. ARとは別種のものである事を確認した。その細菌をBC菌と附号したが, 形態的生理的特徴を検索の結果BERGEYの分類によるBacillus cereusに類似するが, 2,3の点で同一株と認め難い処もあり我々はその一変種と認定した。BC菌の生産する抗黴性物質はAbsidia, 及びAspergillus nigerの生育を著しく抑制し, これについでMucorに対しても顕著であるが, Rhizopusに対しては比較的弱く, 又Bac. ARと異りAspergillus oryzaeに対しても明確な抗黴性を示した。但しその濾液より抽出精製して得た粉末物質は, DHA, vitamin K_3等と比較した場合更に強力であるが, Aspergillus oryzaeに対しては, これらの既知抗黴性物質よりも選択的に劣勢であつた。BC菌の生産する抗黴性物質はその理化学的性質の検討の結果Ninhydrin反応陰性のPolypeptideの如く推察される。本研究に当り, 醗酵研究所佐藤喜吉先生及び緒方浩一博土より御援助を受け, 数株の糸状菌の分譲を賜つた。ここに厚く感謝の意を表する。, We confirmed that there were some strains of bacteria which repressed the growth of injurious molds to the product in soja-koji. We isolated fifteen strains of such bacteria from soja-koji and then selected one from them, which producted remarkably antifungal substance. We studied on various properties of the bacterium and determined that it was variety of Bacillus cereus. We attempted to separate and purify the antifungal substance from the culture solution of the bacterium, and could get the powder as result which was neary purified but yet containing very small amount of light yellow impurity. Antifungal activity of this powder for various molds was stronger than each of vitamin K_3,sodium dehydroacetate and sodium propionate except for Aspergillus oryzae. We studied some physical and chemical characters of the powder and concluded that this antifungal substance was polypeptide of which ninhydrin reaction was negative.}, pages = {128--133}, title = {醤油麹中の細菌の生産する抗黴性物質(第 2 報) : 抗黴性物質生産菌の分離と同物質の調製(農芸化学部門)}, volume = {12}, year = {1960}, yomi = {ナカハマ, トシオ and マン, ユウジ} }