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無花果 Ficus carica L. の実腐病について(農学部門)
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4678
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4678a5f085eb-0aab-4683-9aec-74c0350a03d4
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||
タイトル | 無花果 Ficus carica L. の実腐病について(農学部門) | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Fruit-rot of fig caused by Macrophoma sp (Agriculture) | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||
著者 |
安部, 卓爾
× 安部, 卓爾
× 葉, 貞聰
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||
内容記述 | 1958年10月初め筆者の一人葉は, 京都府立大学農学部果樹園で半分程黒く腐敗していたFicus carica L.の果実を発見採集し, それが未知のMacrophoma sp.に因るものであることを確めた。本病原菌は馬鈴薯煎汁寒天培地や他の使用した培地上でも柄子殻の始原体と見倣されるSclerotiaようの組織はできるが未だに分生胞子の形成を見なかつた。しかし, 樹上果実の有傷接種区では1週間位になると自然状態と同様の病徴と分生胞子を形成し, さらに白い胞子角を噴出した。本菌の菌糸生長最適温度は28℃附近で, pHの最適濃度は4.2∿4.8辺りのようであり, また, 高温に対する菌糸の致死抵抗限界は45℃附近で20分間以上の辺りにある。紫外線殺菌灯の照射処理をすると, 初めは長時間程生長を抑制するが, 次第に回復してついには30分照射区が最も良好な生長をなした。接種試験では有傷接種区においては何れも100%の罹病率を示したが, 無花果の果実, 同2年生枝, 蜜柑果実等の有傷接種区にありては強い病原性を示し, その他の苹果果実, 緑茶茶葉等の有傷接種区にありては弱い病原性を示した。標準区は有傷, 無傷共に陰性であつた。本病は現在迄の調査によると日本においては未だ報告されていないものと思われるので, 「無花果の実腐病」なる新和名を提案したが, その病原菌の詳細な同定は未だ決らないので, その学名は暫らく保留することにしてここでは仮にMacrophoma sp.とする。 | |||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||
内容記述 | 1. During early October in 1958,the authors observed some fruits of Ficus carica L. blackening and rotting in the field of Agricultural Faculty of Kyoto Prefectural University, and found that the rot was caused by the infection of an unknown fungus, Macrophoma sp. 2. On potato agar and other media employed in the experiment the present fungus formed sclerotia-like tissue which appeared to be incipient pycnidium, but with no pycnospore. Symptoms same as the naturally infected fruits appeared on fruits on the tree when they were artificially wounded and inoculated; and on them pycnospores and white spore horne appeared after seven days. 3. The optimum temperature and pH for the mycelial growth of the fungus in culture were around 28℃ and pH 4.8∿4.2,respectively. The thermal death point for the mycelium was at about 45℃ when the duration was 20 minutes. The hyphal growth was inhibited by the radiation of 5 to 60 minutes of ultra-violet rays at first, but afterward the fungus recovred its normal growth. A radiation of 30 minutes was found most favorable for growth. 4. By the method of incised wound inoculation with the mycelial tips of the fungus culture on the immature fig fruits, second year twig of fig tree, sweet orange fruits, apple fruits and green leaves of tea-bush, a 100 per cent infection was obtained on all sample materials. Inoculation on the uninjured identical materials, however, resulted in no infection in each case. 5. Based upon investigations the authors believe the present disease to be a new one in Japan, and propose the name of "Friut-rot of fig" a literal translation of Japanese "Migusare byo". | |||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 京都府立大學學術報告. 農學 en : The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture 巻 12, p. 57-"64-1", 発行日 1960-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00062275 | |||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||
収録物識別子 | 00757373 |