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アイテム
糯稲の類型化に関する考察(農学部門)
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4670
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4670983a2cf4-5047-4dc6-b10a-3eef21cfb8d3
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||||||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||||||||||||||
タイトル | ||||||||||||||||||||||
タイトル | 糯稲の類型化に関する考察(農学部門) | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||||||||||||||
その他のタイトル | Some considerations on the classification of glutinous rice plant (Agriculture) | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
言語 | ||||||||||||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||||||||||||
著者 |
渡部, 忠世
× 渡部, 忠世
× 梅景, 修
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抄録(日) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | 糯稲品種が, その胚乳澱粉粘度と玄米の緑化時水分含量を指標とする「糯性程度」(grade of glutinous nature)の差によつて分類されることを提案した。内・外国産26品種をこの方法によつて5つの類型に大別した。「糯性程度」の高い品種程, 一般に多蘗性で籾藁比率も高い。また「糯性程度」の最も高い品種は草丈や穂長が短く, 逆に最も低い品種は長稈, 長穂の傾向を示した。中間には, これらの形質について雑多な品種が混在している。日本及び朝鮮産品種あるいはA型品種群は, 比較的「糯性程度」の高いIII, IV, V型に属するものが多く, これに対して外国産あるいはB, C型品種は「糯性程度」と早晩性との間には明瞭な関係はないが, I型品種は例外なく晩生種である。糯稲にみられるこのような性質の相違は, 各種の生態的条件や民族の嗜好性による選抜の結果として分化したものと考えられる。 | |||||||||||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||||||||||||
内容記述 | (1) The authors tried to classify glutinous rice plants by their "grade of glutinous nature", using 26 varieties, 13 of Japan, 5 of China, 2 of Korea, 5 of Southeast Asia, 1 of Italy and 1 of South America (Table 1). Five grades such as I∿V were proposed by combining both starch viscosity of endosperm and water contents of grain at the time Ryokka happend, of which the most important properties in glutinous rice plant. From grade I to V, viscosity and water contents of grain became higher in each value as presented in Table 2 & Fig. 1. (2) Number of ears and ratio of grain to straw, in general, went hand in hand with the grade, showing larger values. Both culm and ear of varieties belonged the highest grade were shorter in length and vice versa in the case of varieties belonged the lowest one (Fig. 2). (3) Majority of varieties native to Japan and Korea, or A type grouped by MATSUO (1952), belonged to grade III, IV and V, while varieties distributed in Southeast Asia, or B and C types included large number of grade I and II. The correlation between the grade and date of heading was never recognizable, but it was found that varieties belonged grade I headed later with no exception (Fig. 3). (4) The differentiation of "grade of glutinous nature" in rice varieties as pointed above was thought to had been caused by selection of different environment and different taste of people. | |||||||||||||||||||||
言語 | en | |||||||||||||||||||||
書誌情報 |
ja : 京都府立大學學術報告. 農學 en : The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Agriculture 巻 12, p. 1-5, 発行日 1960-09-01 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | AN00062275 | |||||||||||||||||||||
ISSN | ||||||||||||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||||||||||||
収録物識別子 | 00757373 |