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アイテム
Effect of vanillin on growth and enzyme production of Lentinula edodes at various stages during incubation
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4286
https://kpu.repo.nii.ac.jp/records/4286daf55af0-258c-4417-88ca-cb4e7838a74c
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||
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公開日 | 2017-02-20 | |||||||||
タイトル | ||||||||||
タイトル | Effect of vanillin on growth and enzyme production of Lentinula edodes at various stages during incubation | |||||||||
言語 | en | |||||||||
その他(別言語等) | ||||||||||
その他のタイトル | 様々な生育段階におけるシイタケの生長および酵素生産に対するバニリンの効果 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
言語 | ||||||||||
言語 | eng | |||||||||
資源タイプ | ||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||
著者 |
Tsujiyama, Sho-ichi
× Tsujiyama, Sho-ichi
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キーワード | ||||||||||
言語 | en | |||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||
主題 | laccase | |||||||||
記事種別(日) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 農学 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
記事種別(英) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | AGRICULTURE | |||||||||
言語 | en | |||||||||
抄録(日) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | 固体培地の様々な成育段階における食用きのこシイタケに対するバニリンの効果について調べた。成長段階である培養開始1週間後にバニリンを添加したところ明確な作用は確認できなかった。定常段階である4週間後に添加を行ったところ,菌糸生長は増進され,菌糸の褐変化の促進および子実体誘導が起こった。培養開始6ヵ月後の休眠状態の菌糸においては,添加により菌糸成長の再開は起こらなかったがフェノール酸化酵素の生産が顕著に認められた。一般にフェノール化合物は酵素生産および子実体形成の誘導物質として機能するが,栄養成分とはならないため,本研究でも休眠菌糸は生長しなかった。以上の結果,フェノール化合物は休眠細胞に作用することがわかり,適切な栄養成分との組み合わせにより休眠菌糸や生長不良菌株の活性化作用を持ちうることが示唆された。 | |||||||||
言語 | ja | |||||||||
抄録(英) | ||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||
内容記述 | Effect of vanillin was examined on an edible mushroom, Lentinula edodes, at various stages during solid-state incubation. Addition of vanillin after 1 week incubation (at the growth stage) did not cause markedly effects. On the other hand, addition after 4 weeks incubation (at the stationary stage) enhanced mycelial growth, accelerated browning and induced fruiting body formation. The effect at the dormancy stage (after 6 months incubation) was observed remarkably on the enzyme production, while mycelium growth did not restart. Generally phenolic compounds can be an inducer of enzyme production and fruiting body formation but cannot be nutrient for mushrooms, so dormant mycelium did not grow in this study. This result suggests that phenolic compounds can act on dormant cell and would be able to activate dormant mycelium or late-growth strains by combination with suitable nutrients. | |||||||||
言語 | en | |||||||||
書誌情報 |
ja : 京都府立大学学術報告. 人間環境学・農学 en : The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Human environment and agriculture 巻 56, p. 115-120, 発行日 2004-12-25 |
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雑誌書誌ID | ||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||
収録物識別子 | AA11189254 | |||||||||
ISSN | ||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||
収録物識別子 | 13433954 |