@article{oai:kpu.repo.nii.ac.jp:00004208, author = {大槻, 耕三 and Otsuki, Kozo and 奥野, 忍 and Okuno, Shinobu and 谷田, 恭子 and Tanida, Kyouko and 佐藤, 健司 and Sato, Kenji and 中村, 考志 and Nakamura, Yasushi}, journal = {京都府立大学学術報告. 人間環境学・農学, The scientific reports of Kyoto Prefectural University. Human environment and agriculture}, month = {Dec}, note = {抹茶中の総アミノ酸および遊離アミノ酸をリチウムバッファー系のHPLC-アミノ酸分析機で定量した。総アミノ酸は抹茶を1.0Φ×5cm試験管に入れ, ミニナートバルプ容器(25ml)中で6NHCl蒸気の気相加水分解法によった。遊離アミノ酸は試料抹茶中に2%含まれ, そのうちテアニンが最も多く含まれていた。結合型アミノ酸(蛋白態またはペプチド態アミノ酸)は約14.7%であった。本アミノ酸分析機の検出器は, UV-VIS型であるため, ニンヒドリン反応の停止した状態で, 検出波長を254nm, 280nm, 556nm等で検出でき, 未知着色物質や紫外吸収物質の検出, 分取に利用できる。, Free amino acids and total amino acids (6N-HCL hydrolysate at 150℃ for 1hr) in Mat-cha (powdered green tea) were determined with an HPLC-amino acid analyzer using lithium citrate buffers. The Mat-cha contained 2% of free amino acid and about 14.7% of bound amino acid (proteins and peptides). Theanine was the most abundant free amino acid. When the ninhydrin-reagent pump was stopped, the effluent from the HPLC-a.a.analyzer was monitored with a UV-VIS detector at 254nm, 280nm, and 556nm to detect and to collect the unknow compounds of the Mat-cha extract.}, pages = {27--31}, title = {抹茶の総アミノ酸および遊離アミノ酸の HPLC-アミノ酸分析機による分析(人間環境学)}, volume = {50}, year = {1998}, yomi = {オオツキ, コウゾウ and オクノ, シノブ and タニダ, キョウコ and サトウ, ケンジ and ナカムラ, ヤスシ} }